fbpx
16 december 2019

Drempelvrij internet. De overheid moet het voorbeeld geven!

Ben je verantwoordelijk voor of betrokken bij het maken of onderhouden van een website bij de (semi-)overheid? Dan zou je bekend moeten zijn met het ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’, een Algemene Maatregel van Bestuur waarin de EU-richtlijn voor digitale toegankelijkheid is opgenomen. De richtlijn verplicht lidstaten om te waarborgen dat digitale kanalen van organisaties in de publieke sector toegankelijk zijn.

Standaarden voor digitoegankelijkheid

Net als de EU vindt de Nederlandse overheid het belangrijk dat openbare voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Dus ook als je een visuele, motorische, auditieve of cognitieve beperking hebt. Daarom zijn er standaarden opgesteld (WCAG 2.1) voor het toegankelijk maken van bijvoorbeeld websites, Word- en PDF-documenten. Hierin staan afspraken en eisen voor de manier waarop websites ontworpen, gebouwd en beheerd moeten worden.

Hoe ver is jouw organisatie?

Voldoet de website van jouw organisatie al aan die standaarden? Dan kun je aan het einde van deze alinea weer terug  naar je stapel werk. Ga je een nieuwe website publiceren of voldoet je huidige site niet aan de standaard voor digitale toegankelijkheid? Lees dan nog even verder. Nieuwe (semi-)overheidswebsites moeten namelijk sinds 23 september 2019 digitoegankelijk zijn. Voor bestaande websites geldt dat precies één jaar later. Behalve voor de website zelf geldt de verplichting ook voor andere documenten die je digitaal verspreid (zoals downloads).

Digitale toegankelijkheid plannen en uitvoeren

Websites en documenten digitaal toegankelijk maken doe je niet met één druk op de knop. Het vergt een nauwgezette planning en uitvoering. Beschik je niet over de tijd of de  kennis om dat traject intern op te pakken? Of heb je behoefte aan advies of ondersteuning op onderdelen? Wij hebben de kennis en ervaring om je op elk onderdeel van het traject te ondersteunen. We houden ons namelijk al sinds 2003 bezig met oplossingen voor een drempelvrij internet. Onze medewerkers hebben specifieke trainingen gevolgd, zodat zij de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid kunnen vertalen naar de praktijk.

Bel Bureau Circuit (038 – 426 23 23) voor een vrijblijvende kennismaking. We kunnen je dan een indruk geven van hoe wij werken en op welke gebieden wij je kunnen ondersteunen.