fbpx
21 juni 2016

Schrijf jij of ik? Dat maakt nogal wat uit

Dat vrouwen en mannen in het dagelijks leven anders communiceren, is geen nieuws. Daar hoef ik eigenlijk niet eens onderzoek tegenaan te gooien. Je maakt het dagelijks mee; de ene persoon vertelt het nieuws van gisteren uitgebreid in geuren en kleuren met veel emoties, terwijl de ander hetzelfde bericht in een elevator pitch van 30 seconden puntsgewijs opdreunt. Maar hoe zit dit met teksten?

Kun je aan een tekst zien door wie het is geschreven? Man of vrouw, leeftijd, misschien zelfs wel enkele eigenschappen? Absoluut! Met een computerprogramma om precies te zijn.

Professor Walter Daelemans van het Centrum voor Computerlinguïstiek en Psycholinguïstiek (CLiPS), Universiteit Antwerpen, ontwikkelde een software die verschillende teksten analyseert. Wat je nodig hebt: minimaal 5000 woorden tekst geschreven door één persoon, wat eruit komt: een analyse van onder andere geslacht, leeftijd en uitspraken over persoonlijkheid (extravert/introvert, rationeel/intuïtieve denker).

Hoe vrouwen en mannen schrijven

Interessant! Maar aangezien ik binnenkort niet in Antwerpen kom om zo’n test zelf te ondergaan… Valt er ook iets te zeggen over teksten van vrouwen en mannen in het algemeen? Zeker!

Walter Daelemans in een interview op Taalschrift: “Vrouwen gebruiken meer persoonlijke voornaamwoorden, meer werkwoorden, meer relationele woorden. Mannen gebruiken meer lidwoorden en substantieven, meer voorzetsels, en meer woorden die een hoeveelheid beschrijven. Het maakt niet uit of ze fictie schrijven of non-fictie, de verschillen blijven dezelfde.

Mannelijke schrijvers zullen bovendien meer in de non-fictionele, beschrijvende stijl schrijven. Vrouwen die wetenschappelijke teksten schrijven, zullen dat – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – eerder in fictionele stijl doen.”

Communicatie; een vrouwen- of mannending?

Er zit dus zeker verschil in de manier waarop vrouwen en mannen communiceren via tekst. Of je hieruit (en verder onderzoek, wat er helaas amper is) kunt opmaken dat communicatie echt een vrouwen- of mannending is… daar ga ik mijn handen niet aan branden! Maar dat hoeft ook helemaal niet.

Een bepaalde skill of beroep (hoor ik de feministen al “emancipatie” roepen?) is helemaal geen kwestie van; voor de vrouw of voor de man. Al zal ik zeker niet ontkennen dat vrouwen en mannen evolutionair best verschillen. Alleen al in online gedrag, om een voorbeeld te noemen. Als mannen een website bezoeken gaan zij vaak doelgericht te werk. Vrouwen daarentegen, gaan meer oriënterend te werk en zijn vaak op zoek naar inspiratie. Meer hierover op Emerce.

Nee, een effectieve communicatieprofessional is niet per definitie vrouw of man. Het is vooral iemand die methodisch werkt, slimme, eigentijdse methodes kent en timing nooit onderschat… Ten minste, als we Communicatie Online mogen geloven. 😉